logo

Afl. 8: Stevenen we af op een crisis nu enkele grote banken wankelen?

Wat moet je als belegger met de onrust in de bankensector? Hoe bescherm je je vermogen nu de industrie wankelt? En liggen er kansen in deze omgeving? Presentator Gerben van Driel praat er met vier kopstukken uit de beleggingswereld over. 

In de wekelijkse beleggerstalkshow Bulls & Bears zoomt presentator Gerben van Driel samen met vier experts wekelijks in op opvallend beursnieuws. De beursexperts van deze week zijn: Martijn Rozemuller (CEO Europe – VanEck), Corné van Zeijl (beursanalist), Bas Heijink (technisch analist ING Investment Office) en Justin Blekemolen (beleggingsexpert LYNX).

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

De uitzending wordt afgetrapt met een blik op de AEX. Volgens Rozenmuller staat de beurs er niet heel florisant voor. “Het is alsof ik mezelf de afgelopen vrijdagen hoor herhalen. Tot op het midden van de week was het oké, maar daarna ging het toch weer goed mis.” Heijink vervolgt met een technische analyse. Richting welke koers dendert de AEX volgens de analist? 

Beursanalist Van Zeijl verklaart de neerwaartse tendens door de olieprijs van Rusland, het herstel in China dat tegenvalt en de bankencrisis. 

Credit Suisse wankelt

In Europa is de Zwitserse bank Credit Suisse een behoorlijk grote speler. Het was voor velen dan ook aardig schrikken toen bleek dat de bank – ondanks dat ze al jaren door schandalen en slechte resultaten worden geplaagd – op het punt van omvallen stond. Hoe 2008 – de periode waarin de ene na de andere bank omviel en een grote economische crisis tot gevolg had – is dit? Rozemuller: “Iedere keer dat een bank in de problemen komt, is het eerste waar mensen aan denken ‘Lehmann’ en de economische crisis.” Toch ziet de beursexpert de nodige verschillen. “Ik ben geen waarzegger, maar ik ben niet heel bang voor vervolgschade in het Europese bankenlandschap. Sinds 2008 is er veel meer regulering en staat het er in de bancaire sector veel beter voor. Neemt niet weg dat het lastig is te zien wat er precies achter de schermen speelt.” 

Vermogen beschermen bij wankelende banken

Er heerst veel onrust in de bancaire sector. Dit is code rood voor Centrale Banken, want zij willen het vertrouwen graag snel herstellen. Om die reden reageerde de ECB met vijftig basispunten erbij. Is dit volgens de experts een logische zet of is het pure bluf? En wat adviseren zij om te doen met je vermogen als banken wankelen? Rozemuller: “Op het moment dat jij als spaarder geld bij de bank hebt staan, ben je tot een ton gedekt. Echter, heb je effecten, dan zijn die wel volledig veilig.”

Bruikbear / Bullshit?

In het item ‘Bruikbear / Bullshit’ wordt wekelijks een uitspraak of opinie uitgelicht en draait het om de vraag: Is het ‘bruikbear’ of ‘bullshit’? Deze week wordt ingegaan op het ontstaan van Bitcoin na de vorige economische crisis van 2008. Is dit de tijd om over te stappen naar Bitcoin? De beursexperts geven hun ongezouten mening.

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.