logo

Afl. 7: Beleggen in goud: een gegarandeerde goudmijn?

Wat moet je als belegger met de crash van de Silicon Valley Bank en vooral hoe 2008 is dit? Is beleggen in goud goud waard? En Europese onenigheid over elektrisch rijden, wat betekent dit voor aandelen als Volkswagen en Tesla? Presentator Gerben van Driel vraagt het zijn gasten van deze week.

In de beleggerstalkshow Bulls & Bears kijkt presentator Gerben van Driel wekelijks samen met vier experts naar de huidige beurssituatie, opvallende beleggingen en nieuws rondom cryptocurrency. Actualiteiten, visies van de studiogasten én smalltalk volgen elkaar in een soepel en snel tempo op. De beursexperts van deze week zijn: Martijn Rozemuller (CEO Europe – VanEck), Niels Koerts (aandelenanalist IEX.nl), Hans Oudshoorn (beleggerstrainer Saxo en auteur) en Pim Bertens (professioneel beurshandelaar).

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

Terwijl buiten de sneeuwvlokken vielen, vielen de beurskoersen op Beursplein 5. Rozenmuller spreekt over een onstuimige beurs. Verder bespreekt Oudshoorn het nieuws dat over de FED naar buiten kwam. “Dé centrale bankier Jerome Powell gaf aan niet bang te zijn om de rentes te verhogen en vooral ook niet om ze nog sneller te verhogen dan waar in eerste instantie sprake van zou zijn. Deze uitspraken zetten de beurs in vuur en vlam.” Koersen kwamen onder druk te staan, maar niet veel later in de week nuanceerde hij zijn uitspraken iets. “Als je dit als belegger als kompas moet nemen, dan raak je snel verward”, vult Van Driel aan.

Powell komt wel vaker op zijn uitspraken terug, iets wat volgens Bertens ook een positief gevolg heeft: “De rentes zullen langer hoog en hoger blijven, dus dat biedt ook weer kansen.” Welke dat zijn, legt de professioneel beurshandelaar uit. 

Oudshoorn over het huidige beurssentiment: “Terugkijkend naar de herfst waren beleggers niet heel positief, richting de vuurpijlen zag je het tij keren en in februari zagen we het vertrouwen juist dippen. Niet heel vreemd vanwege de AEX die rond de 475 schommelde.”

Crash van Silicon Valley Bank

Het is de zestiende bank van de Verenigde Staten. Ze zitten in veel startups / risicovolle bedrijven. Bertens legt uit hoe het kan dat deze redelijk grote bank is gecrasht en waarom dit iets wegheeft van de beurscrash van 2008. Koerts voert een nuance uit op deze vergelijking. 

Elektrisch rijden op de rem?

Er is een kink in de kabel: Duitsland maakt bezwaar tegen het voorgenomen plan om nieuwe diesel- en benzineauto’s per 2035 af te schaffen. Brengt dit de energietransitie in gevaar? En wat betekent dit voor aandelen als Tesla en Volkswagen? De experts geven tekst en uitleg.

Oudshoorn heeft de aandelen Tesla en Volkswagen naast elkaar gelegd. Wat valt de expert op als hij onder de motorkap kijkt? “Beleggers hebben de neiging om op Tesla te duiken, maar ik heb de neiging om ook naar Volkswagen te kijken, omdat je bij hen ook nog wat rendement in de vorm van dividend kunt terugkrijgen. Dat is rond de 5%, zo zie je ook nog wat terug van je investering.” De experts gaan met elkaar in discussie over welk aandeel volgens hen het meest interessant is en waar ze zelf in zouden investeren (of al in beleggen). 

Bruikbear / Bullshit

In het item ‘Bruikbear / Bullshit’ wordt wekelijks een uitspraak of opinie uitgelicht en draait het om de vraag: Is het ‘bruikbear’ of ‘bullshit’? Deze week kwam Van Driel de volgende uitspraak op Twitter tegen. ‘De inflatie is gigantisch, de goudprijs is gelijk gebleven. Oftewel: goud is afgeschreven als inflatiehedge.’ Moeten we als (beginnende) beleggers wat met goud of is het eigenlijk maar flauwekul als beleggingsinstrument? 

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.