logo

Afl. 5: Eén jaar oorlog: dit doet het met defensie aandelen

Moet je als belegger volgens experts afblijven van aandelen als Alibaba en Nvidia? En één jaar oorlog in Oekraïne, moeten we iets met defensie aandelen (willen) doen? Presentator Gerben van Driel vraagt het zijn gasten van deze week. 

Bulls & Bears is de wekelijkse beleggingstalkshow waarin presentator Gerben van Driel samen met vier gasten inzoomt op het beurswezen. Er is aandacht voor actualiteiten, de studiogasten delen hun visie én er is plek voor smalltalk. De experts van deze week: Suleyman van Landewijk (LYNX), Nico Inberg (aandeelhouder.nl), Bas Heijink (technisch analist ING Investment Office) en Arend Jan Kamp (IEX.nl). 

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

Hoe staat de AEX ervoor? Van Landewijk: “Het is niet om over een huis te schrijven. Hij zakt echt weg. Dit heeft te maken met het kerninflatiecijfer dat afgelopen vrijdagmiddag is uitgekomen. Het lag hoger dan verwacht én hoger dan vorige maand, cijfers waar de FED juist naar kijkt. Beleggers voelen de bui al hangen dat het rentebesluit zich niet in het voordeel van de aandelenmarkt zal ontwikkelen.” Heijink zegt al langere tijd dat hij een neerwaartse trend ziet naderen. Zitten we daar nu daadwerkelijk in? En Inberg gaat in op de rente die opspeelt. 

Bittere bijsmaak voor Heineken

Het meest opvallende nieuws volgens Kamp? De Rusland-affaire van Heineken. Guinness ging weg en Heineken is in dat gat gesprongen. “Is het concern slecht of heeft het gewoon niet slim gecommuniceerd? In hoeverre verdient Heineken eraan? Staat de Russische entiteit echt volledig op zichzelf? En mogen ze het bier alleen nog te verkopen om – daar komt het eigenlijk wel op neer – niet voor de rechter te komen?” Kamp hinkt op de gedachte dat er vooral dom gecommuniceerd is. 

Aandelen Nvidia

Sinds 1993 is techconcern Nvidia flink gegroeid en heeft het een vaste plek in menig beleggingsportefeuille. Vorig jaar zaten ze in een dip. Hoe liggen de kaarten er voor dit jaar bij? Van Landewijk: “Nvidia is het bewijs dat beleggen meer is dan alleen naar cijfers kijken.” Inberg gaat in op het optimistische sentiment en vermoedt dat dit te verklaren is, doordat Nvidia AI (Artificial Intelligence) as a service inzet. Heijink sluit af met een analyse op de koers van aandeel Nvidia. Ziet het er somber of juist veelbelovend uit? 

Aandelen Alibaba

Hoe hangt de vlag inmiddels bij dit Chinese concern erbij? Van Landewijk geeft aan dat het bedrijf profiteert van de aantrekkende Chinese economie en het consumentenvertrouwen dat zich lijkt te herstellen. “De cijfers waren beter dan verwacht. Hier hebben de beleggers op geanticipeerd, maar de koers zakte vrij snel weer weg.” Inberg vult aan dat beleggers toch nog wat huiverig zijn om te investeren in China. “Ikzelf zou ook afzijdig blijven.” Kamp geeft beleggers het advies om eerst na te gaan of je in China wil investeren, voordat je überhaupt naar Chinese aandelen kijkt. “De aandelen zijn heel aantrekkelijk, maar dat is niet voor niks. Zelf vind ik het een moeilijke markt.”

Oorlog Oekraïne: wat doet het met defensie aandelen?

Voor de ontvanger is een raket onheil, voor de fabrikant is het omzet. Defensie aandelen, is het iets om in te beleggen? De experts delen hun advies.

Bruikbear / Bullshit?

In het item ‘Bruikbear / Bullshit’ wordt wekelijks een uitspraak of opinie uitgelicht en draait het om de vraag: Is het ‘bruikbear’ of ‘bullshit’? Deze week viel Van Driel de opinie op: “Kijk naar de techbubbel, die is nog lang niet voorbij. Dit gaat een verloren decennium voor passieve indexbeleggers worden.” Moeten we hier als (beginnende) beleggers wat mee of kunnen we deze uitspraak laten varen?

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.