logo

Afl. 4: Beleggen in de Coca Cola’s van deze wereld? Dit zeggen experts

Wat moet je als belegger met voedselgiganten als Unilever, Nestlé, Coca Cola en PepsiCo, zit daar een smaakmaker voor in de portefeuille tussen? En staan een hogere rente en hoge inflatie garant voor hogere beurskoersen? Presentator Gerben van Driel vraagt het zijn gasten van deze week.

In de wekelijkse beleggerstalkshow Bulls & Bears zoomt presentator Gerben van Driel samen met vier experts in op de beurs, beleggen en cryptocurrency. Er is aandacht voor actualiteiten, de studiogasten delen hun visie én er is plek voor smalltalk. De beursexperts van deze week zijn: Martijn Rozemuller (CEO Europe – VanEck), Pim Bertens (professioneel beurshandelaar), Danielle de Vries (BUX) en Peter Siks (beleggingstrainer Saxo & auteur).

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

Het was een bewegelijke week. De AEX lijkt haar opmars te hervatten. Dat beloofd veel goeds, of kunnen we dat niet zo zwart wit zien? Siks: “Er lijken toch wel een paar scheurtjes te ontstaan en de rente loopt ook op. En als je kijkt naar de Amerikaanse onrustbarometer VIX, dan zie je die ook oplopen. Als die omlaag gaat dan is er veel vertrouwen, gaat het omhoog dan komt er meer onrust. In oktober stonden we op 30, we hebben zelfs de 19 aangetikt en inmiddels schommelt het rond de 21. Het loopt weer wat op.” 

Wel / niet beleggen in crypto’s

Weten mensen crypto’s weer meer te vinden? De Vries: “Met de stijging van de koersen zien ook wij dat onze beleggers de afgelopen weken meer in crypto’s aan het beleggen zijn.” Bertens vult aan: “De correlatie tussen de Nasdaq en Bitcoin was lange tijd heel groot en nu zie je dat Bitcoin een eigen pad bewandelt.” Hij ziet het als een goede ontwikkeling dat de crypto der crypto’s iets anders doet dan de rest van de markt.” Rozemuller legt uit hoe het te verklaren is dat weer steeds meer beleggers de weg naar cryptocurrencies weten te vinden.

Van Driel vervolgt het gesprek door zijn gasten te vragen of zij adviseren om in crypto’s te stappen of niet. En zo ja, hoe dan? Rozemuller: “Persoonlijk denk ik dat je er wel in moet zitten, maar dat je wel voorzichtig moet zijn waarin je zit. Het draait om spreiding.” Hoe je dat doet? De beurskenner legt het uit. 

Unilever versus Nestlé

Twee voedselfabrikanten die in menig beleggingsportefeuille een plek hebben verworven. Als er een keuze moet worden gemaakt tussen óf aandelen Unilever óf aandelen Nestlé waar gaat de voorkeur van de experts dan naar uit? Siks: “Een lastige! Voor mij mag ook nog wel worden meegenomen dat de één in euro’s, de ander in Zwitserse franken noteert, dus je loopt al een kleine kans op wisselkoersrisico. En daarbij is de dividendbelasting – ook belangrijk bij fondsen, zoals deze – in Zwitserland 35% (lastig terug te vorderen) en in Nederland 15% (makkelijk terug te vorderen).” Waar gaat de voorkeur van de andere beurskenners naar uit? 

PepsiCo versus Coca Cola

Ongeacht het beursklimaat staan PepsiCo en Coca Cola altijd voor een bruisende opwaartse beweging. Heeft de beursbelegger eigenlijk een sterke voorkeur? Volgens De Vries zeker: “De belegger heeft een sterke voorkeur voor Coca Cola. Bijna vijf keer zoveel geld wordt er in dit frisdrankbedrijf gestopt in vergelijking met de concurrent.” Geeft dit de verhoudingen goed weer? Volgens Siks zou de verhouding veel eerlijker moeten zijn verdeeld. Hij legt uit waarom.

Ophef over jaarcijfers Ahold

Er was veel te doen over de vorige week gepubliceerde cijfers van Ahold. Politiek Den Haag viel over de monsteromzet van € 23 miljard en kon haar onvrede niet verkroppen. Is dit volgens Bertens en De Vries wel terecht?

Bruikbear / Bullshit?

In het item ‘Bruikbear / Bullshit’ wordt wekelijks een uitspraak of opinie uitgelicht en draait het om de vraag: Is het ‘bruikbear’ of ‘bullshit’? Deze week kwam Van Driel de opinie tegen: “Renteverhogingen en inflatie zorgen voor economische groei. Hoor je nergens, maar is wel zo. De beurzen gaan per saldo dus hard stijgen komend jaar. Profiteer ervan als het kan.” Moeten we hier als (beginnende) beleggers wat mee of kunnen we deze uitspraak laten varen?

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.