logo

Afl. 13 Zien beursexperts nog brood in aandelen Tesla en Netflix?

Wat moet je als belegger met tegenvallende kwartaalcijfers van bijvoorbeeld Tesla; incident of trend? En we gaan de portefeuilles van onze experts tegen het licht houden; hoe hebben ze het dit jaar gedaan? Dit en meer bespreekt presentator Gerben van Driel met zijn gasten van deze week.

Bulls & Bears is de wekelijkse beleggingstalkshow waarin presentator Gerben van Driel samen met vier wekelijks wisselende gasten inzoomt op het beurswezen. De experts van deze week zijn: Martijn Rozemuller (CEO Europe VanEck), Corné van Zeijl (beursanalist ACTIAM), Pim Bertens (professioneel beurshandelaar) en Hans Oudshoorn (beleggerstrainer Saxo en auteur).

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

Inzoomend op de koers van de AEX dan ziet het er spectaculair uit, maar is dat het ook? “In werkelijkheid vallen de pieken en dalen van de koers mee. We zwabberen rond de 760. Weinig beweging, weinig spectaculairs.”

Oudshoorn doet periodiek onderzoek naar het sentiment onder beleggers. Hoe hangt de vlag er momenteel bij? “Einde van de herfst waren ze negatief. Met de start van de feestmaand december zagen we dat beleggers positiever werden. Echter, de bankenstress heeft beleggers niet onberoerd gelaten. We zien de koersen een beetje dippen. Het sentiment lijkt te kantelen.”

Kwartaalcijfers Netflix & Tesla

Waar de eerste kwartaalcijfers over het algemeen positief waren, zijn de geluiden ook hier tegenvallend. Oudshoorn heeft de kwartaalcijfers van Netflix geanalyseerd. “Wat vooral opviel, is dat de winstcijfers en de groei van het aantal abonnees tegenvielen. Beleggers waren not amused, want de koers daalde (ondanks dat het zich ook deels wist te herstellen).” Oudshoorn legt uit waarom beleggers ondanks de alsnog positieve cijfers het aandeel Netflix ‘afstraffen’.

Een ander aandeel dat wordt besproken, is Tesla. Van Driel introduceert het als een top 3 retailaandeel van veel beleggers. Is dat terecht? Van Zeijl vertelt dat het niet Elon Musks’ week was. “Eén van de ‘mislukkingen’ waren de cijfers. De koers daalde met 10%. Dit kwam met name, doordat de winst erg hard is gekelderd. Ergens wel logisch als je sommige modellen wel met 29% in prijs verlaagt, dan gaat dit ten koste van de winst.” Is het een kat in het nauw of ziet hij nog wel brood in het aandeel? Van Zeijl is positief gestemd. Bertens vult aan: “Love the product and hate the stock. Koop de Tesla en niet het aandeel is mijn mening.”

Analyse portefeuilles van experts

Eind vorig jaar hebben de experts hun portefeuille voor 2023 en verder samengesteld. Hoe hebben ze het tot dusver gedaan? En hoe beoordelen ze elkaars beleggingskeuzes? 

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.