logo

Afl. 12: Beleggen in drinkwater? Experts delen tips voor de langetermijn

Wat kun je als belegger van FED en ECB, gezien de laatste macrocijfers, verwachten? Zijn producenten van luxegoederen ook een sieraad voor je portefeuille? En beleggen in water, hoe zit dat? Presentator Gerben van Driel vraagt het zijn gasten van deze week.

Bulls & Bears is de wekelijkse beleggingstalkshow waarin presentator Gerben van Driel samen met vier gasten inzoomt op het beurswezen. Er is aandacht voor actualiteiten, de studiogasten delen hun visie én er is plek voor smalltalk. De experts van deze week: Martijn Rozemuller (CEO Europe VanEck), Edin Mujagic (OHV Vermogensbeheer), Bas Heijink (technisch analist ING Investment Office) en Justin Blekemolen (beleggingsexpert LYNX).

Kijk hier de uitzending terug

Update AEX

De uitzending wordt afgetrapt met een terugblik op de AEX. Blekemolen stelt dat het deze week draaide om inflatiecijfers. “Op woensdag zagen we een behoorlijke spike in de AEX omhoog. Dit had ermee te maken dat de inflatie lager dan verwacht uitkwam, namelijk op 5.0% tegenover 5.2% waar analisten vanuit gingen. We zien dat de inflatie afneemt. In februari stegen de prijzen op jaarbasis nog met 6%, maar daarna zag je de koersen hard omlaag gaan. Dit heeft ermee te maken dat de kerninflatie – de inflatie zonder de beweeglijke voedsel- en energieprijzen – licht steeg.” Schrikken beleggers hier volgens Mujagic van? 

Heijink sluit de terugblik af met een technische analyse. Hangt er euforie in de markt of is het sentiment niet al te positief?

Luxe merken in portefeuille

LVMH – het label waaronder onder andere Moët, Dior en Louis Vuitton vallen – kwam met een spectaculaire omzetgroei in het eerste kwartaal. Net als veel andere luxe merken gaan ze als een speer. Het consumentenvertrouwen valt tegen en toch gaat het deze labels voor de wind, hoe verklaren de beleggingsexperts deze tendens? “Het zijn dure spullen en vermogende mensen worden nou eenmaal minder snel door inflatie geraakt, waardoor luxe merken prima hun prijzen kunnen verhogen”, aldus Blekemolen. Heijink vult het verhaal met een technische analyse aan.

Aangezien luxe merken redelijk tegen een recessie opgewassen zijn, kunnen we dan stellen dat je met deze categorie als belegger ‘veilig’ zit? Rozemuller deelt zijn visie. 

Beleggen in water

We kunnen ons het niet voorstellen, maar water wordt een schaarser goed. De vraag naar water neemt toe, het aanbod blijft achter en dan zegt de oerwet van de economie: de prijs gaat omhoog. Bedrijven gaan hier naar verwachting op inspringen, net als beleggers. Hoe kun je als belegger beleggen in water? De experts delen enkele mogelijkheden. 

De uitzending wordt afgesloten met een vooruitblik op de komende beursweek.