logo
Technische Analyse: S&P500 te steil? Of zet euforie door?

Technische Analyse: S&P500 te steil? Of zet euforie door?

Analyse

Ruim een week geleden brak de S&P 500 door zijn voormalige all-time high van 4.819 die in januari 2022 op de borden werd gezet.   

De vraag voor de komende weken is of dit een structurele doorbraak naar aanzienlijk hogere niveaus zal worden, of dat er sprake is van een tijdelijke overshoot tijdens de huidige en zeer forse versteiling van de opgaande trend. 

Is er sprake van een tijdelijke overshoot in de S&P 500?
De kans is namelijk aanwezig dat er slechts sprake is van een tijdelijke overshoot in deze zeer euforische markt waarin nog steeds veel risico’s te zien zijn. Een van deze risico’s is de recente hogere bodem in de 10-jaars rente die zich in een krachtige stijgende langetermijntrend bevindt. Ik acht de kans in de komende maanden op een verdere stijging van de rente realistisch. Een ander risico dat ik al eerder besprak is de divergentie tussen de DJ Industrials (hogere toppen) en de DJ Transport (lagere toppen) wat kan wijzen op een aankomend kantelpunt in de markt. 

Negatieve divergentie en een stijgende wig als risico
Als we kijken naar de S&P 500 zelf dan zien we negatieve divergentie met de RSI. Dit betekent dat vanuit een zeer forse overbought conditie de RSI nu juist lagere toppen maakt in tegenstelling tot de S&P 500 zelf. Ook zijn tijdens de huidige enorme versteiling (sinds de oktoberbodem bij 4.100) de contouren te zien van een enorme stijgende wig. 

Blijft huidige versteiling in stand voor hogere niveaus? 
We moeten daarbij de onderkant van deze wig goed in de gaten houden. Deze ligt nu bij 4.825 en loopt dagelijks ruim 10 punten op. Een doorbraak hieronder met bevestiging onder de bodem van 4.680 zou aangeven dat een volgende belangrijke top gezet kan zijn en er sprake was van een overshoot. In dat scenario kan een zeer forse verdere daling worden ingezet. Zolang al deze risicosignalen niet doorzetten en de euforie hoog blijft, is de kans realistisch op een verder opwaarts vervolg. Als we de Fibonacci-projectietechniek toepassen op de terugval die in de 2e helft van 2023 plaatsvond dan ligt het 1e niveau rond de huidige top van 4.930 en het 2e projectieniveau bij 5.430. Voor de komende week/weken moeten we dus zeer alert blijven of deze enorme euforische versteiling (stijgende wig) in stand blijft.

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.