logo
Technische analyse: olieprijs brede zijwaartse trend

Technische analyse: olieprijs brede zijwaartse trend

Analyse

We maken gebruik van de West Texas Intermediate (WTI) in Amerikaanse dollars als we de olieprijs technisch willen analyseren.

In januari werd de sinds september vorig jaar dalende kortetermijntrend opwaarts gebroken. Dit gebeurde nadat opnieuw een belangrijke horizontale langetermijnsteun werd getest rond de USD 66. Is er veel opwaartse potentie?

Geen duidelijke richting in brede zijwaartse tendens
Als we naar het langetermijnbeeld kijken dan werd een enorme bullmarkt (sinds april 2020) in de zomer van 2022 gebroken nadat een top was gevormd rond de USD 125. Deze top was het startpunt van een forse bearmarkt die uiteindelijk zorgde voor een sterke horizontale steunzone rond de USD 66. Sinds eind 2022 zagen we echter al een meer zijwaartse draai van de olieprijs, die meer waarde kreeg nadat de dalende toppenlijn vanaf de USD 125 begin 2023 werd gebroken. De olieprijs weet al langere tijd geen duidelijke nieuwe langetermijnrichting te kiezen vanuit deze brede zijwaartse handelsruimte. 

Belangrijke steun rond de USD 66
Kijkend naar het huidige zijwaartse beeld ligt de belangrijkste steun rond de USD 66, een niveau dat al meerdere keren werd getest. Mocht de olieprijs hieronder zakken, lijkt er een grote topformatie, in de vorm van een hoofd-schouderpatroon, te worden afgerond en ontstaat een aanzienlijk neerwaarts potentieel. 

Zone USD 82 – 83 opnieuw te zwaar? 
Aan de bovenkant van de brede zijwaartse zone ligt de eerste belangrijke weerstand rond de USD 82 – 83. Daarboven ligt bij USD 93 – 94 de volgende belangrijke en meervoudig geteste weerstand. Pas boven deze laatste zone, zal de kans op een volgende en langere stijgende trendmatigheid toenemen. Afgelopen december werd voor het laatst de USD 66 getest waarna de dalende kortetermijntoppenlijn (sinds september vorig jaar) werd gebroken. Dit zorgt voor een nieuwe stijgende kortetermijntrend. We naderen inmiddels gestaag de belangrijke zone bij USD 82 – 83 en daar moeten we alert zijn op potentiele toppatronen die een volgende neerwaartse beweging kunnen starten. Boven deze zone kan direct de aanval worden ingezet op de zone USD 93 – 94. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.