logo
Technische Analyse Nasdaq 100: Dubbele top en omkeerpatroon

Technische Analyse Nasdaq 100: Dubbele top en omkeerpatroon

Analyse

In de afgelopen 2 maanden heeft de Nasdaq 100 een enorme stijging laten zien van bijna 3.000 punten. Toch lijkt er een top te zijn gevormd eind vorig jaar.  De top van eind vorig jaar ligt bij 16.960. Hiermee werd ook de eerdere all-time high van eind 2021 bij 16.760 gebroken. Toch lijkt dit een kortstondige ‘valse’ doorbraak tot op heden en is in het langetermijnbeeld een dubbele top gevormd. 

Dubbele top in het langetermijnbeeld van de Nasdaq 100?

De top van eind 2021 volgde op een enorme bullmarkt die in het 1e kwartaal van 2020 startte rond de 7.000 punten. Na de top bij 16.760 werd al snel de opgaande bodemlijn gebroken waarna een enorme terugval plaatsvond tot ongeveer 10.700 waar een meervoudige bodemzone werd gevormd. Na een volgende opgaande doorbraak door de dalende toppenlijn werd de bearmarkt gebroken en was een nieuwe opgaande beweging ingezet die dus zorgde voor de recente top. Als we naar het langetermijnbeeld kijken dan is de kans aanwezig dat er sprake is van de vorming van een dubbele top onder de 17.000. 

10-jaars rente een belangrijke indicatorEen van de belangrijkste aspecten voor de aandelenmarkten is de 10-jaars rente. Eind vorig jaar gaf ik al aan dat de rente bezig lijkt met een normale correctieve beweging in de stijgende langetermijntrend. Hij lijkt daarbij momenteel bezig te zijn met de vorming van een volgende hogere bodem voordat de opwaartse trend weer kan worden hervat.

Veel topvormingssignalen voor een forse correctieAls we teruggaan naar de Nasdaq 100 dan zagen we in de laatste weken van vorig jaar negatieve divergentie met de RSI. Dit betekent dat de RSI lagere toppen maakte terwijl de Nasdaq 100 nog hogere toppen maakte. In het langetermijn beeld lijkt verder dus sprake te zijn van een dubbele top waarbij op de weekgrafiek ook een grote ‘evening star’ wordt gevormd als toppatroon. Verder werd op de daggrafiek de sinds oktober stijgende bodemlijn neerwaarts gebroken met een gap. Kortom veel topsignalen. Steunpunten liggen bij 15.930 en 15.690. Pas onder de stijgende lange bodemlijn van 14.870 (stijgt 16 punten per dag) lijkt het signaal te worden gegeven van een nieuwe forse bearmarkt. Een structureel slot boven de 17.000 zorgt voor verbetering.

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.