logo
Technische Analyse: Nasdaq 100 alert zijn op een draai

Technische Analyse: Nasdaq 100 alert zijn op een draai

Analyse

In de afgelopen maanden wist de Nasdaq 100 zijn krachtige opgaande beweging door te zetten naar aanzienlijke hogere toppen, maar hoelang nog?  

In oktober vorig jaar werd er een bodem geplaatst rond de 14.000. Dit was het startpunt van de huidige versteiling van bijna 6 maanden lang tot een recente top bij 18.460. Een enorme stijging zonder noemenswaardige terugvallen. 

Stijging van ruim 7.700 punten in een jaar tijd
De genoemde oktoberbodem werd gevormd na een correctieve beweging van ongeveer 3 maanden die rond de 2.000 punten groot was. Pas in de loop van december werd deze oktoberbodem bevestigd als hogere bodem in het langetermijnbeeld. Dit gebeurde toen hij zowel door de top van 16.000 brak evenals door de voormalige all-time high (meervoudige toppenzone) rond 16.700. Toen werden de contouren van de stijgende langere bodemlijn (blauwe lijn in de grafiek) zichtbaar vanaf de bodem in januari 2023 rond de 10.700. Dit betekent dat de Nasdaq 100 in ruim een jaar tijd ruim 7.700 punten is opgelopen.  

Risico’s vanuit intermarktindicatoren
Zoals vaker vermeld zijn er echter aanzienlijke risico’s aanwezig voor de aandelenmarkt, zoals de lange opgaande trends in goud en de 10-jaars rente maar ook de aanwezige divergentie tussen de DJ Industrials en DJ Transport.

Bevestiging correctie onder de bodem bij 17.760
Verder zien we in de Nasdaq 100 zelf al enige tijd negatieve divergentie met de RSI. Toch is vanuit al deze risico’s niet te bepalen waar een draaipunt komt te liggen. Deze moet vanuit de grafiek zelf worden aangegeven. In de afgelopen weken zien we al wel enige afvlakking in de versteiling. De groene opgaande bodemlijn werd ook al enkele keren gebroken. Verder werden op de daggrafiek al meerdere toppatronen gevormd. Bevestiging van een top en correctieve tegenreactie treedt op onder de recente bodem van 17.760. Daaronder ontstaat een aanzienlijke ruimte. De lange opgaande trend komt echter pas in gevaar onder de blauwe opgaande bodemlijn bij 15.800. Zolang de versteiling intact blijft, zijn hogere koersen kansrijk richting de 19.000.

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.