logo
Technische Analyse: Hang Seng China Enterprises Index

Technische Analyse: Hang Seng China Enterprises Index

Analyse

Voor de Chinese markt maken we gebruik van de Hang Seng China Enterprises Index, een index die sinds begin 2021 in een enorme dalende trend zit. 

Begin 2021 testte deze index nog de bovenkant van een langjarige brede zijwaartse trend rond de 12.000. Dit was destijds het startpunt van een zeer forse dalende trend die recent de belangrijke steun bij 4.900 testte. 

China test belangrijke steun bij 4.900
Het verloop van deze index is behoorlijk tegengesteld aan veel westerse indices met een daling van ruim 7.000 punten in ongeveer 3 jaar tijd. Toch is hij aanbeland bij een interessant en sterk steunpunt vanuit het verleden, de 4.900 puntengrens. Dit punt was ook een bodem in november 2022 en in oktober 2008. Deze bodem in 2008 volgde destijds op een zeer forse bearmarkt vanaf een top bij 20.500. De vraag voor de komende weken is of deze bodem opnieuw een belangrijk steunpunt is en een omkeer zal inluiden.

Terugtest onderkant van de voormalige zijwaartse fase
Als we kijken naar de bewegingen van het afgelopen jaar dan zagen we begin vorig jaar een test van bijna de 8.000. Dit was ook een eerdere top in de zomer van 2022 en tevens de onderkant van de eerder genoemde langjarige zijwaartse fase. Deze nieuwe dubbele top was dus ook te zien als terugtest naar het uitbraakniveau onder de zijwaartse fase. 

Komt er binnenkort een opwaartse uitbraak? 
Buiten het feit dat de belangrijke steun bij 4.900 recent werd getest zien we meer potentiele bodemsignalen. Zo werden er enkele bodempatronen gevormd op de weekgrafiek zoals een bullish engulfing. Vanaf de genoemde top van begin vorig jaar bij 8.000 zien we een duidelijk dalend trendkanaal (blauwe lijnen). Vanaf de langere top bij 7.000 (augustus vorig jaar) zien we een neerwaartse versteiling, de groene lijn. Hierdoor zijn nu ook de contouren zichtbaar van een grote dalende wig. Dit zijn ook potentiele omkeerpatronen. Zodra de groene dalende toppenlijn opwaarts wordt gebroken boven de 5.670 lijkt er meer bevestiging te worden gegeven voor bodemvorming. Het definitieve omkeersignaal in het middellangetermijn beeld wordt gegeven boven de blauwe dalende toppenlijn van nu 6.150. Onder de 4.900 ontstaat echter veel neerwaartse ruimte richting 3.500. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.