logo
Technische Analyse: Blow-off beweging in eindfase?

Technische Analyse: Blow-off beweging in eindfase?

Analyse

Na de beperkte terugval aan het begin van dit jaar startte medio januari een zeer krachtige opgaande beweging, naar mijn mening een blow-off beweging.  

Een blow-off beweging is een zeer steile en forse opgaande beweging die vaak aan het einde van een langere opgaande beweging ontstaat. De huidige blow-off beweging bedraagt alweer bijna 100 punten in ruim 4 weken tijd.   

Belangrijke risico-signalen voor aandelenmarkten
De vaker genoemde risico’s in de markt zijn nog steeds niet verdwenen. Als eerste is er de krachtige opgaande langetermijnbeweging in de 10-jaars rente. Deze is na de forse terugval (normale correctie) alweer aanzienlijk opgelopen in de VS, waarbij er nog steeds veel opwaartse ruimte is. Verder zien we vanuit de Dow-theorie divergentie, ofwel hogere toppen in de DJ Industrials en lagere/gelijke toppen in de DJ Transport. Dit zijn vaak belangrijke langetermijnsignalen die een aanzienlijke kans aangeven op een neerwaartse draai in de markt, het is echter onmogelijk vanuit deze theorie aan te geven wanneer dat gebeurt. 

RSI op niveau van bijna 25 jaar geleden
Als we verder kijken naar de RSI van de AEX dan noteerde hij recent op een ‘overbought’ niveau dat we voor het laatst rond de toppen van de internetbubbel zagen, rond het jaar 2000. Er is nog geen sprake van negatieve divergentie, maar die situatie kan wel ontstaan als de AEX binnenkort zijn jaartop nog verder weet op te hogen. 

Einde in zicht van de blow-off beweging? 
Als we kijken naar de opgaande bodemlijnen sinds oktober 2022 zien we de lange stijgende bodemlijn die nu bij 740 ligt. De groene lijnen geven de versteiling aan sinds oktober 2023 en deze onderkant ligt bij 790. De laatste versteiling startte in januari en kan worden gezien als blow-off beweging. Eind vorige week werd de zeer steile onderkant gebroken en als de AEX de recente top bij 855 niet breekt, lijkt de blow-off ten einde en kan hij op weg naar de 790 (groene lijn) en lager. Bevestiging van de top treedt op als de AEX de recente gap (832 – 837) sluit en de voormalige top bij 830 weer neerwaarts doorbreekt. Zolang dat niet gebeurt, mag een hertest van de 855 en verdere stijging naar hogere toppen niet worden uitgesloten in de komende tijd. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.