logo
Technische Analyse Bitcoin: Tijd voor een correctie

Technische Analyse Bitcoin: Tijd voor een correctie

Analyse

Sinds oktober vorig jaar heeft Bitcoin een enorme stijging doorgemaakt binnen de grenzen van de brede stijgende trend van USD 25.000 tot bijna USD 48.000.  Als we echter kijken naar de huidige niveaus dan is de kans op een correctieve beweging naar mijn mening realistisch. Hij test namelijk de bovenkant van het stijgende trendkanaal en een belangrijke horizontale weerstand.  

Brede en krachtige opgaande langetermijntrend
De huidige brede en krachtige stijgende trend startte eind 2022 rond de bodem van USD 15.500. Daarvoor bevond hij zich in een enorme bearmarkt vanaf een top eind 2021 bij USD 69.000. Bij de top werd destijds een meervoudige toppenzone gevormd voordat deze voormalige en zeer forse bearmarkt startte tot een bodem bij USD 15.500. Het omkeermoment naar een nieuwe bullmarkt vond plaats met de doorbraak boven dalende toppenlijn rond USD 19.000

Terugtest neklijn zorgt voor belangrijke hogere bodem
Na deze doorbraak zagen we ook de contouren ontstaan van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat uiteindelijk boven de neklijn van USD 25.500 werd afgerond. Het koersdoel vanuit dit patroon lag bij USD 35.000 en is al geruime tijd geleden behaald en doorbroken. Ook werd de neklijn het afgelopen jaar meerdere keren teruggetest, de laatst keer in oktober met een bodem bij USD 25.000. 

Nu eerst een correctie?
Het langere termijnkoersdoel ligt bij USD 69.000, zolang de opgaande trend intact blijft. Toch is de kans groot op een tegenreactie nu zowel de bovenkant van het trendkanaal evenals de belangrijke horizontale weerstand rond USD 48.500 zijn bereikt. Op de daggrafiek werd ook een zogenoemde ‘dark cloud cover’ gevormd als potentieel toppatroon. Verder zien we sinds december ook negatieve divergentie met de RSI. Voor de komende tijd lijkt een correctieve beweging dus realistisch. Een eerste steunpunt ligt bij de recente bodems van USD 40.000 – USD 40.500. Daaronder ontstaat meer ruimte richting USD 32.000 waar ook gestaag de onderkant van het brede stijgende trendkanaal heengaat. Zodra de USD 48.500 structureel wordt gebroken, ontstaat veel opwaarts potentieel. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.