logo
Technische Analyse AEX: Veel risicosignalen in de markt

Technische Analyse AEX: Veel risicosignalen in de markt

Analyse

Na de recente neerwaartse doorbraak onder de steile stijgende bodemlijn (sinds oktober vorig jaar) zien we een patroon van lagere kortetermijntoppen ontstaan.  

Vanaf deze oktoberbodem bij 711 werd tot het einde van vorig jaar de gehele voorafgaande terugval weer goed gemaakt. Toch zien we in het langere technische beeld een dubbele top rond de 795–798 (toppen van juli en december).   

Risico’s vanuit Dow-theorie en de lange rente
We zien in veel indices momenteel de vorming van dubbele toppen (met een kortstondige overshoot) en neerwaartse doorbraken onder de stijgende kortetermijnbodemlijnen. Belangrijker is echter de eindfase van de forse correctieve beweging in de 10-jaars rente. Deze vond plaats binnen de grenzen van een stijgende langetermijntrend. Een volgende stijging in de rente lijkt dus realistisch. Een ander opvallend punt komt vanuit de Dow-theorie. Daar zien we divergentie tussen de DJ Industrials (hogere toppen) en de DJ Transport (lagere toppen). Dit zijn allemaal geen signalen voor een nieuwe volgende bullmarkt in aandelenmarkten

Nieuwe opgaande bodemlijn sinds eind 2022
Er is wel een nieuwe technische situatie ontstaan door de krachtige stijging vanaf de 711-bodem van oktober. Deze bodem kunnen we verbinden met de 611-bodem van eind 2022 waardoor een nieuwe stijgende bodemlijn is te vinden bij 734 en deze loopt gestaag op. Deze bodemlijn moet uiteindelijk gebroken worden om een nieuwe fase en nieuwe dalende trend te starten in het langetermijnbeeld. 

Op weg naar lagere niveaus. 
Buiten de eerder genoemde risicosignalen zagen we rond de recente top ook een RSI stand (overbought) die we in afgelopen 10 jaar niet hebben gezien. Verbetering in het technische beeld treedt pas op met een structurele beweging boven de zone 795 – 798 waarboven de weg openstaat richting de 831. Toch lijkt de neerwaartse weg voorlopig aan te kunnen houden na de recente doorbraak onder de sinds oktober stijgende bodemlijn. We zien inmiddels in het zeerkortetermijnbeeld enkele lagere toppen die werden gevormd met toppatronen. Met de beweging (bevestiging) onder de 781 lijkt de weg voor de komende tijd open te staan richting in eerste instantie de zone 747 – 749 en de 734. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.