logo
Technische Analyse: AEX overshoot en toppatronen

Technische Analyse: AEX overshoot en toppatronen

Analyse

Eind vorige week wist de AEX zijn jaartop verder te verhogen. Is dit een kortstondige overshoot geweest boven de top van 861,50, of zit er meer in het vat?  

De eerdere versteiling in de vorm van een blow-off beweging (donkerblauwe lijn) werd eind februari al neerwaarts gebroken. Deze beweging zorgde voor stijging van ruim 100 punten sinds medio januari.

Blow-off beweging neerwaarts gebroken
Een blow-off beweging is een zeer steile en vaak smalle opgaande beweging die aan het einde van een langere stijgende trend optreedt. Geregeld zien we dat dit een 3e versteiling is van de trend en start bij het laatste raakpunt van de vorige versteiling. Dat zien we ook in de AEX grafiek. De groene lijn was de opgaande versteiling sinds oktober vorig jaar. Het laatste raakpunt lag bij 766 (medio januari) en was het startpunt van deze krachtige blow-off beweging. De doorbraak van eind februari werd echter nog niet bevestigd met een beweging onder de eerdere bodem van 837. Pas daaronder lijkt de top in de markt voorlopig gezet. 

Risico’s vanuit intermarktindicatoren
Ook de risico’s vanuit onder andere de intermarktindicatoren zoals de krachtige opgaande bewegingen in de goudprijs en de 10-jaars rente geven nog steeds de risico’s in de markt aan. Verder zien we al langere tijd divergentie tussen de DJ Industrials en de DJ Transport Index.

Dark cloud cover eind vorige week 
In de RSI zagen we in de afgelopen weken negatieve divergentie, ook een risicosignaal. De extreem hoge top in de RSI lag gelijk aan de top die hij destijds ten tijde van de internetbubbel op de borden zette. Verder werd eind vorige week een grote ‘dark cloud cover’ gevormd, een tweedaags toppatroon in de daggrafiek. Deze beweging lijkt tot op heden een overshoot te zijn geweest die zorgde voor een terugtest naar de voormalige opgaande bodemlijn van de blow-off. Zolang de 837-bodem echter niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig op hogere niveaus. De kans op topvorming en een corrigerende beweging is echter toegenomen richting in eerste instantie de zone 795 – 805.