logo
Technische Analyse: 10-jaars rente VS in opgaande trend

Technische Analyse: 10-jaars rente VS in opgaande trend

Analyse

De 10 jaars rente in de VS heeft zijn recente en forse correctie afgerond en de lange opgaande trend weer hervat. Het eerste doel ligt bij de top van 5,02%.

De 10-jaars rente is een van de belangrijkste indicatoren voor onder andere de bewegingen in de aandelenmarkten. De vraag is hierbij hoelang de euforie in de aandelenmarkten doorzet met de verwachte verder oplopende lange rente. 

Stijgende langetermijnbeeld in 10-jaars rente 
In het zeerlangetermijnbeeld van de Amerikaanse 10-jaars rente zagen we sinds begin jaren negentig een enorm lange dalende trend van ongeveer 30 jaar. In de eerste helft van 2020 werd een meervoudige bodem gevormd rond de 0,50% die aan de onderkant van dit lange dalende trendkanaal lag. Deze bodemzone bleek uiteindelijk ook het dieptepunt van een groot bodempatroon, een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Pas in 2022 werd de lange dalende toppenlijn sinds begin jaren 90 gebroken wat de bevestiging was een definitieve opwaartse trendomkeer in de rente.

Correctie na top bij 5,02%
Deze doorbraak was rond de 2,00% waarna ook de belangrijke horizontale weerstand bij 3,25% werd gebroken. Met een top bij 5,02% in oktober vorig jaar werd bijna mijn volgende langetermijndoel van 5,30% behaald. Bij deze top werd een forse correctie gestart die samenviel met de krachtige opgaande tendens in de aandelenmarkten.   

Waar komt de bodem van deze correctieve tegenreactie?
Vanaf de oktobertop van 5,02% is de rente teruggevallen tot een bodem bij 3,78%, net onder de 1e steunpunten. Het belangrijkste steunpunt lag bij 3,25%, waar ook het 1e Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging is te vinden. Zover is het niet gekomen en inmiddels is de rente alweer opgelopen tot een test van de top van eind 2022 bij 4,34%. Een doorbraak hierboven zet de weg weer open voor een hertest van de 5,02% en hoger. Pas onder de 3,25% draait het technische langere beeld. Steunpunten liggen bij 4,09% en 3,78%. Onder de 3,78% is een verdere correctie naar de 3,25% kansrijk. Toch verwacht ik dat de opgaande weg in de komende maanden wordt voortgezet en de top van 5,02% opnieuw wordt getest. 

Geschreven door
Bas Heijink
Bas HeijinkING Bank

Technisch analist Bas heeft een prijzenkast vol fraaie beleggingstrofeeën. Zo ontving hij in 2014 een Gouden Stier als winnaar van de publieksprijs ‘Beste beleggingsexpert’ van beleggingssite belegger.nl. Ook in 2016 en 2017 ontving hij Gouden Stieren, beide malen als winnaar van de publieksprijs ‘Beste technisch analist’. Bas werkt al sinds 1998 bij ING, eerst als sales trader bij de Trading Desk; sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor de technische analyse van ING voor particuliere beleggers.