logo
Optimisme Nederlandse beleggingsexperts is verdampt

Optimisme Nederlandse beleggingsexperts is verdampt

Column

Iedere maand houden we bij Cardano een enquête onder Nederlandse beleggingsexperts. Aan het begin van 2023 waren de meeste erg enthousiast voor de beurs voor januari. En dat is ook uitgekomen. De AEX steeg met een mooie 4,0%. Toen dacht 43% van de 117 deelnemende experts dat de AEX zou stijgen. Voor februari is dat optimisme volledig verdampt. 34% verwacht een stijging en 34% een daling.

Voor de komende 6 maanden gaat 36% van een stijging uit en 30% van en daling. Hier is dus nog wel een beetje optimisme te zien. De sombere experts vinden de winstverwachtingen te hoog en ingeprijste rentedaling ook.

Ook vragen we ze iedere maand naar hun favoriete en hun minst favoriete aandelen. Zo kun je een fictieve long/short portefeuille maken. De keuzes van afgelopen maand was bijna perfect. Met grote meerderheid stond ASML bovenaan en dat aandeel steeg maar liefst 17%. Maar ook de overige keuzes waren bij perfect. De andere keuzes NN en DSM stegen ook mooi, Philips , Randstad en IMCD waren de grootste dalers in de AEX en die hadden ze dan ook bij de floppers staan. Per saldo zou een long short fonds 12,9% hebben verdiend. Het is niet iedere maand zo’n bij perfecte score.

Het lijstje voor februari is niet veel anders dan die voor januari. ASML blijft de favoriet, alleen iets minder uitbundig dan in januari. Na ASML komt ASML, DSM en Prosus. Bij de floppers staat Philips wederom bovenaan. Een expert had nog een mooie opmerking daarbij: Met de aanhef ‘Philips delivers strong full-year results’ doet dit bedrijf een gooi naar ‘Meest misleidende kop van het jaar’.  Na Philips volgen Arcelor Mittal, Adyen en BESI.

Geschreven door
Corné van Zeijl
Corné van ZeijlCardano

Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.

In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.