Douglas een IPO met een luchtje
CVC moet een beetje make-up gebruiken om de retailer Douglas naar de beurs te brengen. U kent Douglas wel als u wel eens een luchtje of een gezicht crème koopt. CVC heeft Douglas al sinds 2015 in bezit. Consumenten hebben een onverminderde vraag naar premium huidverzorgings- en make-up producten. Een dergelijke marktpositie is mooi. Echter als we voorbij de foundation kijken zien we een flinke hoeveelheid schuld op de balans staan en dat zou een belegger voorzichtig moeten maken.
De Corona periode heeft de parfumerie keten achtergelaten met een netto schuld van 3,1 miljard euro, 4 keer het bedrijfsresultaat. Vandaar ook de beursgang. Douglas wil 800 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Daarnaast wil men nog eens 300 miljoen euro te ophalen bij de bestaande investeerders CVC en de oprichtende familie Kreke. Dat zien we niet vaak. Het is vaak vooral cashen. Het geeft aan hoe hoog de nood is en de schulden zijn. Die schulden ratio moet onder de 3 x uitkomen ipv de huidige 4. Dat scheelt ook weer flink in de rentekosten.
Douglas mikt op een jaarlijkse omzetgroei van 7%, dat iets meer dan het marktgemiddelde. In een ideale wereld zou Douglas gewaardeerd moeten worden tegen dezelfde 14 keer de EBITDA-multiple van dit jaar als de Amerikaanse concurrent Ulta Beauty, die de omzet op een vergelijkbaar tempo uitbreidt en heeft een mooie EBITDA-marge van ongeveer 18% van de omzet.
Maar er is een groot verschil met Ulta. Dat berdrijf heeft juist geld zat. Dat geldt ook voor Sephora, eigendom van LVMH, dat concurreert met Douglas in Europa. LVMH heeft ook geld genoeg. En de omzet van Sephora groeit ook een stuk sneller. Vorig jaar met 22% ten opzichte van de 12% van Douglas.
Ergo de markten zijn hot dus een goed moment om een bedrijf naar de beurs te brengen. En de aandeelhouders casht niet, maar moet ook meebetalen aan de schuld reductie. Dat is positief. Maar dan moet er wel een leuke korting zijn. Een keertje of 10 maal het bedrijfsresultaat lijkt reëel.
Net als bij een date, moet je je bedenken hoe de mogelijke partner er zonder make-up uit ziet. Want hij of zij loopt niet altijd met make-up op. Goed om daar even door heen te kijken.
Corné is sinds 1986 werkzaam in het effecten vak. Eerst als analist en sinds september 1994 als belegger. Tegenwoordig is hij werkzaam als strateeg/macro econoom en lid van het asset allocatie team van Cardano. Corné is een bekend spreker in verschillende media en op conferenties en schreef verschillende boeken (o.a.: ”Centen en sentiment”, een boek over de psychologische aspecten van het gedrag vanbeleggers). Corné is afgestudeerd in Bedrijfseconomie aan de Haagsche Hoogeschool en VBA/CFA-gecertificeerd.
In de media kom je Corné tegen in het Financieel Dagblad waar hij een wekelijkse column heeft. Verder is hij vaak te zien bij RTLZ, de Telegraaf en de publieke omroepen. Hij heeft bij BNR zijn wekelijkse podcast en maakt iedere week een video op Youtube. Bij BNR kun je hem iedere maandagochtend en vrijdagmiddag horen. Op X kun je hem volgen onder @beursanalist.