logo
2024 wordt niet veel – Corné van Zeijl

2024 wordt niet veel – Corné van Zeijl

Column

Ieder jaar hou ik een enquête onder de Nederlandse beleggingsexperts. Wat heeft het beleggingsjaar 2024 in petto? De 117 experts die meededen zijn gemiddeld erg voorzichtig. 

De gemiddelde AEX verwachting is 804. Dat is een plus van maar een paar procent. De redenen zijn divers. Er staat een enorme golf met verkiezingen aan te komen. De eerste is in Taiwan op 13 januari. Bovendien hangen er voortdurend donkere wolken van mogelijke geo-politieke spanningen boven de markt. Ook de extreme rentedaling in de afgelopen twee maanden vond men een beetje te veel van het goede. Die rente kan komende tijd wel weer omhoog. 

Bij de aandelenkeuzes van 2024 staat ASML bovenaan. Daarna volgen DSM, NN en Adyen. Deze aandelen zijn in 2023 achtergebleven. Bij de 2024 flop aandelen staat Philips met kop en schouders bovenaan. De experts denken dat het aandeel veel te hard is opgelopen, terwijl de problemen nog niet zijn opgelost. Na Philips volgt BESI. Dit aandeel is in 2023 al 141% gestegen. Een beetje overdone, vinden de experts. En na BESI volgen Arcelor Mittal, Randstad, IMCD en Heineken. 

De conclusie is simpel, ook 2024 wordt weer een aandelen jaar van niks tot weinig. Maar ja, dat dachten de experts over 2023 ook. Dat bleek achteraf erg mee te vallen. Persoonlijk denk ik dat ze dit jaar wel gelijk krijgen. Maar ik dacht dat vorig jaar ook, dus…..